Kiedy ciasto się uda
Dodane przez Admin dnia Kwiecień 19 2015 16:06:27
Biszkopt
* Biszkopt będzie lekki i pulchny, gdy jajka będą starannie utarte z cukrem, a potem delikatnie wymieszamy je z mąką.
* Biszkopt złamany, np. pod tort, łatwo skleimy, smarując złamane krawędzie białkiem.
Ciasto drożdżowe
* Ciasto drożdżowe dobrze wyrośnie, gdy nie będzie w nim zbyt dużej ilości cukru, który hamuje rozmnażanie drożdży.

Treść rozszerzona

Dobre rady

Biszkopt

* Biszkopt będzie lekki i pulchny, gdy jajka będą starannie utarte z cukrem, a potem
delikatnie wymieszamy je z mąką.
* Biszkopt złamany, np. pod tort, łatwo skleimy, smarując złamane krawędzie białkiem.


Ciasto drożdżowe

* Ciasto drożdżowe dobrze wyrośnie, gdy nie będzie w nim zbyt dużej ilości cukru,
który hamuje rozmnażanie drożdży.
* Ciasto drożdżowe dobrze wyrośnie i będzie puszyste, jeśli dodamy do niego,
podczas przygotowania, 2-3 ugotowane ziemniaki na 1 kg mąki.


Ciasto francuskie

* Ciasto francuskie dobrze się upiecze, jeśli blachy nie będziemy smarować tłuszczem,
a wolne miejsca skropimy wodą. Ciasto francuskie smarujemy jajkiem, omijając brzegi,
aby nie utrudnić listkowania.


Ciasto kruche

* Ciasto kruche nie będzie zbyt twarde, gdy dokładnie i możliwie jak najszybciej usiekamy nożem mąkę z tłuszczem, dodając przy tym żółtka i śmietanę, po wyrobieniu ciasto należy ochłodzić.


Makowiec

* Makowiec będzie ładny, a skórka nie będzie odstawała, gdy zwijany placek będziemy smarowali cieniutko, raz po raz białkiem.
* Makowiec będzie pulchny, gdy dodamy do niego niewielki, stary sucharek.

fot.sxc.hu
źródło porady Ojców Bonifratrów

czytaj więcej...na Forum