24 Sierpień 2017 03:15:18
Nawigacja
Kontakt z administracją
Strona główna
Forum
Artykuły
Newsy
Linki
FAQ
Regulamin
Galeria zdjęć
Szukaj
Dodaj newsa
Dodaj artykuł
Regulamin
Czat
Filmy - zdrowie
Słoneczny panel
Dziś jest:

Wschód słońca: 5:25
Zachód słońca: 19:26

Dzień trwa:
14 Godzin 01 minut
I jest krótszy od najdłuższego dnia o: 4:33
Ostatnie artykuły
Składniki kosmetyków...
Bóle mięśniowe, staw...
Funkcje układu trawi...
Katar (też sienny)
Chore zatoki
Anemia
Syndrom chronicznego...
Eksperci: Cytologia ...
Na suchy i mokry kaszel
Strzelanie w stawach
Tajemnica bursztynu
Miażdżyca Tętnic
Pomoc w problemach z...
Czego lekarz zwykle ...
Wpływ cukru i miodu ...
Polecane Strony

Dyskopatia

Przepisy z Forum

Zdrowie w naturze

Funkcje układu trawiennego
Pokarmy składają się z cząsteczek zbyt dużych, aby organizm mógł je wykorzystać w pierwotnej postaci. Rozkład pokarmów na proste i przyswajalne związki nazywamy trawieniem.

Przekształcenie pokarmów w proste związki chemiczne dokonuje się w układzie trawiennym. Węglowodany rozkładają się na cukry proste, tłuszcze - na kwasy tłuszczowe i monoglicerydy, białka - na aminokwasy.

Produkty trawienia wchłaniane są do krwiobiegu w jelicie cienkim. Substancje nie strawione wydalane są z kałem, a związki wchłonięte, ale nie wykorzystane przez organizm, wydalane są z moczem, razem z końcowymi produktami przemiany materii.

Anatomia układu trawiennego
Układ trawienny składa się z przewodu pokarmowego i gruczołów, takich jak ślinianki, trzustka i wątroba.
Jama ustna, gardło i przełyk są miejscem wprowadzenia pokarmów.
Żołądek jest zbiornikiem oraz miejscem mieszania pokarmów z sokiem żołądkowym.
Substancje odżywcze wchłaniane są w jelicie cienkim, a woda i elektrolity - w jelicie grubym.
W związku z tą ostatnia funkcją jelito grube bierze udział w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej. W jelicie grubym formowany jest kał.
Ściana przewodu pokarmowego jest cewą zbudowaną z koncentrycznych warstw błony śluzowej i błony mięśniowej.
Błona śluzowa pełni funkcje ochronne, wydzielnicze i absorpcyjne. Naczynia krwionośne, naczynia chłonne i nerwy przewodu pokarmowego są położone pod błoną śluzową.
Błona mięśniowa wykazuje nieustanna aktywność ruchową. Skurcze błony mięśniowej powodują mieszanie się i przesuwanie treści pokarmowej.

Aktywność ruchowa jelita cienkiego
Są dwa rodzaje skurczów błony mięśniowej jelita cienkiego: skurcze odcinkowe i skurcze robaczkowe. Skurcze odcinkowe mieszają, a skurcze robaczkowe przesuwają miazgę pokarmową. Nasilenie i częstotliwość skurczów są różne w różnych częściach jelita.

Trawienie w jamie ustnej
Trawienie rozpoczyna się w jamie ustnej, gdzie przyjęte pokarmy zostają rozdrobnione podczas żucia i częściowo rozpuszczone w ślinie. Amylaza ślinowa (inaczej ptialina) rozkłada skrobię na maltozę. Ponadto ślina nawilża błonę śluzową jamy ustnej oraz ułatwia odbieranie wrażeń smakowych. Jej niedobór wywołuje pragnienie i jest sygnałem odwodnienia ustroju.

Trawienie w żołądku
Zadaniem żołądka jest magazynowanie i homogenizacja przyjętych pokarmów oraz obróbka chemiczna przed dalszym procesem trawienia w jelicie.

Wydzielina komórek gruczołowych błony śluzowej żołądka nosi nazwę soku żołądkowego. W skład soku żołądkowego wchodzą następujące substancje:
kwas solny, niezbędny do przekształcenia pepsynogenu w pepsynę, enzym rozkładający białka, śluz, produkowany przez komórki gruczołowe okolicy odźwiernika, chroni nabłonek żołądka przed samostrawieniem w wyniku działania kwasu solnego,
lipaza żołądkowa (odgrywa niewielka rolę u osób dorosłych), czynnik wewnętrzny, niezbędny do wchłaniania witaminy B12 - jego niedostateczne wydzielanie prowadzi do niedokrwistości złośliwej.
Sok żołądkowy jest bardzo kwaśny: jego pH waha się między 0,9 a 1,5.

Pokarmy, rozdrobnione i poddane obróbce chemicznej w żołądku, zmieniają się w tzw. miazgę pokarmową, gotową do dalszego trawienia w jelicie cienkim. Wydzielanie soku żołądkowego przebiega w trzech fazach. Pierwsza z nich jest fazą głodową. Widok lub zapach pokarmów działa na układ nerwowy za pośrednictwem nerwu błędnego pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. W fazie żołądkowej obecność pokarmu w żołądku wyzwala jego czynność skurczową i wydzielniczą. W fazie jelitowej przejście pokarmu do jelita jest bodźcem do uwalniania gastryny. Gastryna hamuje skurcze żołądka.

więcej na Forum
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Newsletter
Aby móc otrzymywać e-maile z Twoje-choroby musisz się zarejestrować.
Imieniny
Reklama
Strona Bogdana

Zdrowie w naturze

Statystyki reklamowe
Statystyki


stat4u